dimecres, 18 de març del 2015

Viyan Amara, el primer institut de llengua i literatura kurda a Síria

FONT: https://actualidadkurda.wordpress.com/2015/03/04/viyan-amara-el-primer-instituto-de-lengua-y-literatura-kurda-en-siria/
Estudiants a l'eixida de l'institut Viyan Amara / Foto: Actualidad Kurda

Viyan Amara* és el nom del primer institut de llengua i literatura kurda a Síria, que va ser creat en el 20 d'octubre de 2013 en la ciutat de Efrîn (capital administrativa de la regió de les Muntanyes Kurdes, al nord-oest de Síria). Aquest institut va veure la llum gràcies a la retirada del règim sirià d'aquesta regió muntanyenca que es va produir en 2012 també als grans esforços que van aportar els professors de la Institució de la Llengua Kurda (SZK, en les seues sigles en kurd) per a formar el personal docent per a ensenyar la llengua kurda després d'haver sigut prohibida en les escoles durant mig segle per la dictadura del Baaz (Paritdo del Renaixement Àrab Socialista) a Síria.

Un col·laborador d'Actualitat Kurda en Rojava va visitar recentment aquest institut i va parlar amb l'adreça de l'institut, els professors i els alumnes per a informar-nos del desenvolupament de l'ensenyament de l'idioma kurd en Efrîn (60 km a l'oest d'Alep).

“El nostre principal objectiu és formar professors especialitzats i qualificats per a ensenyar el kurd en les escoles públiques”

Rindê Mistefa, la mujer que dirige esta institución académica, afirma que el Instituto de Viyan Amara es el primer instituto de lengua y literatura kurda en Siria. “El instituto depende de la Consejería de Educación y Enseñanza del Autogobierno del Cantón de Efrîn, donde se imparten clases de lengua y literatura kurda, algo que fue prohibido en la era del régimen sirio, quién impedía cualquier actividad cultural en kurdo” explica Rindê.

Rindê Mistefa, la directora de l'institut Viyan Amara / Foto: Actualidad Kurda
Abans de la retirada del règim sirià de Rojava, els kurds no podien celebrar cap activitat cultural en els teatres públics ni parlar en els mitjans de comunicació en el seu idioma matern. I per a més inri, en les universitats s'ensenyaven moltes llengües estrangeres fins i tot l'hebreu, l'idioma de l'“enemic”, però el kurd, sent la llengua de 2.5-3 milions de ciutadans sirians, no tenia lloc entre aquestes llengües. Avui dia els kurds en Rojava aprenen i ensenyen el seu idioma kurd oficialment, un somni inimaginable abans del 2011.

“El nostre principal objectiu és formar professors especialitzats i qualificats per a ensenyar el kurd en les escoles públiques, tenint en compte que actualment les classes dels primers tres anys de l'educació primària s'imparteixen en kurd”, afig la directora kurda que exercia de mestra de primària abans d'obstinar aquest càrrec oficial.

Alumnes de l'institut kurd / Foto: Actualidad Kurda
“El curs dura dos anys acadèmics, on l'estudiant obté al final el certificat de graduació la qual cosa li permet exercir com a professor de kurd. Actualment en l'institut tenim 320 alumnes i 17 professors que van ser formats per Saziya Zimanê Kurdî (SZK)” informa Rindê.

Rodîn Çawîş, professor de llengua kurda, ens introdueix al contingut de les assignatures que s'ensenyen en el seu institut: “En cada any acadèmic s'ensenyen cinc assignatures. En el primer any hi ha tres assignatures sobre la gramàtica i dues sobre la història de la llengua i literatura kurd. En el segon any s'imparteixen les següents assignatures: Història del Kurdistan, Traducció, Mètodes d'Ensenyament – Aprenentatge, Literatura Kurda i Gramàtica (Nivell avançat)”.

En la fase preparatòria dels plans d'estudi els professors van demanar ajuda a l'Institut Kurd en Amed (Diyarbakir), l'Institut Kurd a Istanbul i l'Institut Kurd a París, l'ajuda no va tardar a arribar: “Ens van proporcionar les seues experiències i una àmplia gamma de llibres que van enriquir la biblioteca de l'Institut” explica Rodîn.

“Em vaig matricular en l'institut per a augmentar els meus coneixements de la literatura i cultura kurda que sempre m'han agradat” diu Amina, una alumna àrab”.

Primera biblioteca que acull llibres de llengua i literatura kurda en Siriana / Foto: Actualidad Kurda
La professora Rawandûz Tarî, llicenciada en filologia anglesa de la universitat d'Alep i especialitzada en la traducció, diu: “El règim sirià ens va impedir aprendre i ensenyar el kurd, per açò ara vull emprar els meus coneixement per a desenvolupar l'aprenentatge del kurd. Aquest institut és un gran aconsegueix, ací podem ensenyar la llengua i literatura kurda de manera acadèmica”.

Estudiar el kurd ha atret també a alguns joves àrabs. Una d'aquests joves és Amina Hemdo, “Jo no sóc de Efrîn, però em vaig criar i vaig créixer ací, a més domine bé l'idioma kurd. Em vaig matricular en l'institut per a augmentar els meus coneixements de la literatura i cultura kurda que sempre m'han agradat”.
Estudiants en una classe aprenent l'idioma de Ehmedê Xanê, autor de l'epopeia “Mem i Zîn” Foto: Actualidad Kurda
Hêvîn Mistefa, una altra estudiant de l'institut, es sent afortunada per haver sigut acceptada a l'institut: “Afortunadament, no s'exigeix una certa edat per a accedir a l'institut, tinc trenta anys i sóc llicenciada en Dret, quan vivia a Alep exercia com a advocada. Estic ací no perquè vull ser professora, sinó per a aprofundir els meus coneixement del kurd”.

L'estudiant Pêşeng Muhemed, no obstant açò, vol anar més enllà de l'institut per a seguir avant amb l'idioma kurd, potser per a ser un professor en una universitat on s'ensenya la llengua i literatura kurda en l'institut. “Després d'acabar l'institut continuaré estudiant, ara hi ha universitats a Turquia i a la regió del Kurdistan on s'ensenya la llengua kurda i puc aconseguir una llicenciatura o un màster d'allí o de qualsevol universitat europea que tinga departaments per a la llengua i literatura kurda”, compte Pêşeng.

*Viyan Amara: Un dels integrants fundadors de la SZK en Kobanê, va contribuir en el desenvolupament de l'ensenyament de l'idioma kurd en els pobles de Kobanê. En 2013, quan la perifèria de Kobanê va ser atacada pels extremistes de l'Enfront del Nusra, filial d'Al-Qaeda a Síria, va deixar les aules i es va dirigir al capdavant per a defensar al seu poble. Viyan Amara va perdre la vida en un enfrontament amb els yihadistes del Nusra en l'estiu de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada