Estudiants a l'eixida de l'institut Viyan Amara / Foto: Actualidad Kurda |
Viyan Amara* és el nom del primer institut de llengua i literatura kurda a Síria, que va ser creat en el 20 d'octubre de 2013 en la ciutat de Efrîn (capital administrativa de la regió de les Muntanyes Kurdes, al nord-oest de Síria). Aquest institut va veure la llum gràcies a la retirada del règim sirià d'aquesta regió muntanyenca que es va produir en 2012 també als grans esforços que van aportar els professors de la Institució de la Llengua Kurda (SZK, en les seues sigles en kurd) per a formar el personal docent per a ensenyar la llengua kurda després d'haver sigut prohibida en les escoles durant mig segle per la dictadura del Baaz (Paritdo del Renaixement Àrab Socialista) a Síria.
Un col·laborador d'Actualitat Kurda en Rojava va visitar recentment aquest institut i va parlar amb l'adreça de l'institut, els professors i els alumnes per a informar-nos del desenvolupament de l'ensenyament de l'idioma kurd en Efrîn (60 km a l'oest d'Alep).
“El nostre principal objectiu és formar professors especialitzats i qualificats per a ensenyar el kurd en les escoles públiques”
Rindê Mistefa, la directora de l'institut Viyan Amara / Foto: Actualidad Kurda |
“El nostre principal objectiu és formar professors especialitzats i qualificats per a ensenyar el kurd en les escoles públiques, tenint en compte que actualment les classes dels primers tres anys de l'educació primària s'imparteixen en kurd”, afig la directora kurda que exercia de mestra de primària abans d'obstinar aquest càrrec oficial.
Alumnes de l'institut kurd / Foto: Actualidad Kurda |
Rodîn Çawîş, professor de llengua kurda, ens introdueix al contingut de les assignatures que s'ensenyen en el seu institut: “En cada any acadèmic s'ensenyen cinc assignatures. En el primer any hi ha tres assignatures sobre la gramàtica i dues sobre la història de la llengua i literatura kurd. En el segon any s'imparteixen les següents assignatures: Història del Kurdistan, Traducció, Mètodes d'Ensenyament – Aprenentatge, Literatura Kurda i Gramàtica (Nivell avançat)”.
En la fase preparatòria dels plans d'estudi els professors van demanar ajuda a l'Institut Kurd en Amed (Diyarbakir), l'Institut Kurd a Istanbul i l'Institut Kurd a París, l'ajuda no va tardar a arribar: “Ens van proporcionar les seues experiències i una àmplia gamma de llibres que van enriquir la biblioteca de l'Institut” explica Rodîn.
“Em vaig matricular en l'institut per a augmentar els meus coneixements de la literatura i cultura kurda que sempre m'han agradat” diu Amina, una alumna àrab”.
Primera biblioteca que acull llibres de llengua i literatura kurda en Siriana / Foto: Actualidad Kurda |
Estudiar el kurd ha atret també a alguns joves àrabs. Una d'aquests joves és Amina Hemdo, “Jo no sóc de Efrîn, però em vaig criar i vaig créixer ací, a més domine bé l'idioma kurd. Em vaig matricular en l'institut per a augmentar els meus coneixements de la literatura i cultura kurda que sempre m'han agradat”.
Estudiants en una classe aprenent l'idioma de Ehmedê Xanê, autor de l'epopeia “Mem i Zîn” Foto: Actualidad Kurda |
L'estudiant Pêşeng Muhemed, no obstant açò, vol anar més enllà de l'institut per a seguir avant amb l'idioma kurd, potser per a ser un professor en una universitat on s'ensenya la llengua i literatura kurda en l'institut. “Després d'acabar l'institut continuaré estudiant, ara hi ha universitats a Turquia i a la regió del Kurdistan on s'ensenya la llengua kurda i puc aconseguir una llicenciatura o un màster d'allí o de qualsevol universitat europea que tinga departaments per a la llengua i literatura kurda”, compte Pêşeng.
*Viyan Amara: Un dels integrants fundadors de la SZK en Kobanê, va contribuir en el desenvolupament de l'ensenyament de l'idioma kurd en els pobles de Kobanê. En 2013, quan la perifèria de Kobanê va ser atacada pels extremistes de l'Enfront del Nusra, filial d'Al-Qaeda a Síria, va deixar les aules i es va dirigir al capdavant per a defensar al seu poble. Viyan Amara va perdre la vida en un enfrontament amb els yihadistes del Nusra en l'estiu de 2013.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada