dimecres, 18 de març del 2015

El procés de pau a Turquia en un moment crucial

FONT: https://solidaridadkurdistan.wordpress.com/2015/03/05/el-proceso-de-paz-en-turquia-en-un-momento-crucial/
Reunió del 28 de desembre entre el parlamentari del HDP Sırr Süreyya Önder (Dreta) i el membre del govern de l'AKP Yalçın Akdoğan (Esquerra) durant la qual es va fer la declaració / AFP Photo

El procés de pau que des del Newroz de 2013 existeix entre el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i l'Estat turc ha arribat a un moment de gran importància com les recents declaracions de Öcalan, el HDP i el PKK han exposat. Un moment decisiu arriba per al procés, un moment en el qual les dues parts, però sobretot l'Estat turc, han de prendre decisions importants que poden tenir una enorme transcendència.

Després de quasi dos anys de procés de pau en el qual s'han viscut moments d'enorme perill per al procés a causa de l'actitud de Turquia, ara arriba un moment en què les parts han de prendre profundes decisions que afectaran al futur de Turquia i tot Orient Mitjà. Fins ara Turquia no ha donat cap pas per a garantir l'èxit del procés de pau, més enllà d'un paquet de reformes més que insuficient i que no cobria cap de les reivindicacions fonamentals del moviment kurd, l'Estat turc no ha donat cap pas reseñable i ha jugat amb foc amb moltes de les seues actituds i pràctiques.

El PKK va qualificar al paquet de reformes d'Erdogan com a part solament de la seua estratègia electoral i que mostrava que l'AKP “ha adoptat una política de no resolució”. L'actitud de Turquia de no donar cap pas concret en el procés va portar al fet que el HPG, la guerrilla del partit kurd, cancel·lara la seua retirada de Turquia i un dels moments en els quals el procés va estar més prop d'acabar es va produir per la irresponsable actitud de Turquia davant el setge de Kobanê. Finalment Turquia va donar lleument el seu braç a torçar permetent que els peshmergas del Govern Regional del Kurdistan iraquià creuaren per sòl turc cap a Kobanê, brindant un suport fonamental pel seu armament pesat. Aquest mínim gest no es va poder produir sinó fora per la seriosa amenaça del líder kurd Abdullah Öcalan de retirar-se del procés de negociació, la qual cosa donaria lloc al fet que es donara per conclòs el procés de pau.

El 28 de febrer el HDP reunit amb el partit governant, l'AKP, va fer pública una declaració després d'haver-se reunit poc abans tant amb el líder kurd empresonat, com amb els executius del PKK en les muntanyes on té les seues bases la guerrilla kurda.

En aquesta declaració, tal com arreplega l'agència kurda ANF, els portaveus de la delegació a Imrali del HDP van assenyalar el moment fonamental en el qual es trobava el procés, van arreplegar a més la crida del líder kurd, Abdulah Öcalan, al PKK a celebrar un congrés extraordinari aquesta primavera en el qual s'aborde la qüestió d'abandonar la lluitar armada advocant per la política democràtica, els punts mínims a tractar per al desenvolupament d'aquest procés de pau seran, segons arreplega la declaració:

“- La política democràtica, la seua definició i contingut

– Resolució Democràtica i el reconeixement de les dimensions nacionals i locals de resolució

– Les garanties jurídiques i democràtiques de la ciutadania lliure

– Les línies relatives a la relació de la polítiques democràtiques respecte a l'Estat i la societat i la institucionalització d'aquesta

– Les dimensions soci-econòmics del procés de resolució

– El tractament de la relació entre la democràcia i la seguretat en el procés d'una manera que protegisca l'ordre i les llibertats públiques

– Les solucions legals i garanties per als problemes de les dones, la cultura i l'ecologia

– Desenvolupe d'una comprensió pluralista del concepte d'identitat, la seua definició i reconeixement

– El reconeixement d'una república democràtica, pàtria comuna i els pobles amb criteris democràtics, dins d'un sistema democràtic pluralista amb garanties legals i constitucionals.

– Una nova constitució amb la finalitat de internalizar tota aquesta transformació democràtica “.

Aquests 10 punts exposats per Öcalan presenten una línia de treball fonamental per a la pau, línia recolzada tant per l'organització prokurda legal més important, el Congrés de la Societat Democràtica (DTK), que està construint l'autonomia democràtica en el Kurdistan Nord, així com per la Unió de Comunitats del Kurdistan (KCK), il·legal a Turquia i que representa a la guerrilla kurda. El poble kurd autoorganizado en els seus espais locals està discutint també les línies d'aquest procés i treballant per la seua consecució.

Des del principi el moviment kurd va rebre amb esperança la crida a la pau de Öcalan i ha treballat enormement per aquest procés, malgrat totes les dificultats el moviment d'alliberament kurd segueix apostant per la pau. Ara la pilota es troba en la teulada de l'AKP, el partit governant ha de mostrar ara si pren de debò aquest procés de pau o si tot ha sigut, com s'ha denunciat en moltes ocasions, una estratègia per a mantenir-se en el poder. Com assenyala la declaració de la KCK “les mesures futures dependran de l'actitud de l'AKP davant el procés i els passos que es necessiten”.

Yalçın Akdoğan, membre del govern de l'AKP i present en la declaració del HDP sobre el procés de pau, va reconèixer la importància d'aquesta declaració d'Abdullah Öcalan i va expressar la disposició del govern a una solució al conflicte i fins i tot la disposició a un canvi de la Constitució. Aquestes declaracions poden semblar esperançadores, però no són les primeres i representen la política de l'AKP de jugar a dues bandes, mostrar-se disposats al diàleg, però actuar amb la més dura repressió. Qüestions com l'aprovació d'un paquet de seguretat interna que empitjora les polítiques repressives a Turquia, les accions militars entorn a les bases de la guerrilla per part de l'exèrcit turc denunciades per les HPG (guerrilla del PKK), l'ona de detencions de militants i polítics kurds a Turquia o l'actitud bel·ligerant cap a l'autonomia de Rojava (Kurdistan Oest), donen mostra de la doble rasadora de l'AKP. Solament els passos que a partir d'ara done el govern turc ens donaran mostra de si les declaracions d'est són sinceres o de si una vegada més l'AKP juga amb la qüestió kurda per al seu interès electoral, el moviment d'alliberament kurd respondrà en conseqüència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada